FJELL TIL FJORD
DAG FOR DAG

Fra Finse til Aurlandsdalen, fra Fjell til Fjord er nok en av de mest storslåtte og spektakulære rutene du kan gå. Stupbratte fjell kaster seg loddrett ned i dype elvegjel, og på toppene er det panoramautsikt. Små bekker og mektige fosser - nedlagte gårder og gamle støler. En fantastisk tur på 57 km og tre dager!

Dag 1: Finse - Geiterygghytta (ca. 15 km)
Dette er en nydelig tur på ca. 15 km. Fra Finse går du oppover til Klemsbu. Ta gjerne en rast der, for det er fint å hvile føttene litt etter oppoverbakkene fra Finse. Når du går videre kan du gjerne svinge innom Sankt Pål-toppen (1695 moh.) som har fantastisk utsikt. Deretter nedover til Omnsvatnet og videre innover dalen til betjente Geiterygghytta, som serverer nydelig mat. Turen tar rundt fem timer å gå uten pauser.

Dag 2: Geiterygghytta - Aurlandsdalen Turisthytte (ca. 21,5 km)

Denne etappen er ganske lang, 21,5 km. Det er ingen harde oppoverbakker, men en del gange i skrått terreng. Herlig utsikt der du vandrer høyt over riksvei 50. Et fint sted for lunsjen er på Steinbergdalen turisthytte. Etter den hytten blir det litt klyving langs fjellsiden på vei bortover og nedover til Østerbø, men ingen partier som er særlig problematiske. De fleste vil helt fint klare å gå her. Hvil beina, prat med andre turgåere og få deg noe godt å spise på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø, før neste og siste etappe.

Dag 3: Aurlandsdalen Turisthytte  - Vassbygdi (ca. 19 km)

Det er nå du er kommet til selve indrefileten: Aurlandsdalen! Dette er nok en av de mest storslåtte og spektakulære rutene du kan gå her på Vestlandet. Stupbratte fjell kaster seg loddrett ned i dype elvegjel, og på toppene er det panoramautsikt. Små bekker og mektige fosser - nedlagte gårder og gamle støler. Sjelden flora med bl.a. Fjelldronningen, en av våre vakreste fjellblomster. Nesten 500 plantesorter finnes i dalen som er et eldorado for blomsterelskere. Aurlandsdalen byr på rike naturopplevelser. Det er en vandring gjennom natur og kultur. Fra Østerbø kan du velge mellom to ruter, enten Bjønnastigen (kalkulert til 7 timer) som er den bratteste ruten, men også den med den flotteste utsikten, eller følge elven og gå langs Vetlavatnet (kalkulert til 6 timer), som også har mange nydelige utsiktspunkt. Bjønnastigen er bratt, men det er godt tilrettelagt med stålvaier å holde seg i og stokker å tråkke på, så selv en kar med høydeskrekk klarte fint å komme seg ned uten nevneverdige problemer. Utsikten er uslåelig! Ta gjerne en pause og nyt utsikten før du starter nedfarten.

Les om turen på UT.no med kart og ruteinformasjon.